Ik vlieg mee: Jelmer Elsinga

Als Relatiebeheerder bij AVES Interimzorg houdt Jelmer Elsinga zich bezig met het verbinden van zorgprofessionals en organisaties. Hoe bevalt het tot nu toe? En welke uitdagingen en kansen ziet hij binnen het huidige zorglandschap?
Jelmer, je hebt zelf ook ervaring als begeleider. Wat bracht je ertoe om relatiebeheerder te worden?
Dat klopt! Ik ben begonnen in de zorg na mijn studie Social Work. Na wat omzwervingen langs onder andere het Leger des Heils en VluchtelingenWerk kwam ik terecht bij AVES. Na een goed gesprek met Frans had ik zin om te beginnen en heb ik zo’n 2,5 jaar met veel plezier gewerkt als begeleider bij ’s Heeren Loo in Bedum. Daarna ben ik gestart met een nieuwe uitdaging bij innovatiebureau LEF. Hier houd ik mij inmiddels bezig met zorginnovatieprojecten, als projectleider.
Mijn rol als relatiebeheerder is ontstaan vanuit de vraag die Frans mij stelde: of ik me bezig wilde gaan houden met de bestaande en nieuwe relaties van AVES. Daar heb ik meteen ja op gezegd, omdat ik het leuk vind om hiermee bezig te zijn én omdat het goed te combineren is met mijn vaste baan.
Wat houdt jouw functie als relatiebeheerder bij AVES precies in?
Ik houd me deels bezig met de bestaande relaties, maar richt me vooral op het leggen van contact met nieuwe organisaties. Daarnaast denk ik mee over hoe we AVES duidelijker op de kaart kunnen zetten. Op termijn zal mijn rol ook inhouden dat ik Frans ga ondersteunen bij het matchen van nieuwe opdrachtgevers aan de juiste zorgprofessionals.
Hoe verschilt jouw rol van die van een recruiter of intercedent?
Een recruiter gaat actief op zoek naar een match tussen opdrachtgever en werknemer. Bij AVES geloven we – en dat is niet om hoogmoedig over te komen – dat we de juiste mensen al in huis hebben. Er zit zoveel kwaliteit in de groep mensen die bij AVES werkt, dat we voor een groot deel van de crisissituaties bij organisaties een passend antwoord kunnen bieden. Mijn rol draait dan ook vooral om het verbinden van AVES met nieuwe organisaties.
Wat zijn signalen dat een zorginstelling dringend ondersteuning nodig heeft?
Een hoog verzuim is een duidelijke indicatie dat er iets speelt binnen een team. Dat kan natuurlijk meerdere oorzaken hebben, maar leidt eigenlijk altijd tot verminderde teamfunctionering. En een team dat niet goed functioneert, kan het essentiële werk dat het doet, ook minder goed uitvoeren.
Het werk dat we doen is mensenwerk – en dat vraagt om een persoonlijke benadering.
Hoe ga je om met situaties waarin de behoefte van een instelling moeilijk te vervullen is?
Daarover gaan we altijd in gesprek, hoe uitzichtloos de situatie soms ook lijkt. Ik geloof dat AVES altijd iets kan betekenen – al is het alleen maar in de vorm van advies. En soms moeten we ook eerlijk kunnen zeggen dat we op dat moment niets kunnen betekenen. Dat is dan gewoon de realiteit.
Wat maakt een samenwerking voor jou écht geslaagd?
Een samenwerking is voor mij geslaagd als we er met AVES voor hebben gezorgd dat het team waarin we tijdelijk zijn ingevlogen weer in balans is – en daarmee de juiste zorg kan bieden aan de cliënten of bewoners.
Hoe belangrijk is persoonlijk contact in jouw werk, en hoe geef je daar invulling aan?
Persoonlijk contact is voor mij als relatiebeheerder van groot belang. Vertrouwen staat daarin centraal, en dat bouw je op door echt in gesprek te gaan. Het werk dat we doen is mensenwerk – en dat vraagt om een persoonlijke benadering.
Wat zie jij momenteel gebeuren in de zorgsector waar AVES op inspeelt?
Ik zie een tekort aan zorgpersoneel dat alleen maar verder toeneemt, zeker hier in het noorden. Binnen nu en 20 jaar moeten we zo’n 20% extra werk verrichten met hetzelfde aantal mensen. Sectorbreed gaan we erop achteruit. We zullen met elkaar de schouders eronder moeten zetten – dat is wat telt. Het landschap waarin AVES opereert is prachtig, maar kent zeker ook zijn uitdagingen. De manier waarop AVES werkt – puur op projectbasis, met een in-en-uitvliegsysteem – sluit goed aan bij die uitdagingen.
Wat motiveert jou persoonlijk in je werk bij AVES?
Wat mij het meest motiveert zijn nog altijd de mensen waarvoor we het doen. Het mensenwerk, samen bijdragen aan een goede leefomgeving voor iedereen – dat geeft mij de meeste energie.
Hoe zie jij jouw rol zich ontwikkelen als AVES verder groeit?
Mijn rol zal dan meer fysiek worden. Op dit moment houd ik me vooral bezig met de digitale kant van AVES, en dat is prima, maar als we gaan groeien wil ik ook meer zichtbaar worden in het veld. Dat past ook goed bij me, want dat doe ik in mijn werk bij LEF nu ook veel.
Wat zou je zorginstellingen willen meegeven die nog twijfelen om met een organisatie als AVES samen te werken?
Mijn advies: ga gewoon eens het gesprek aan! In veel gevallen is AVES een partij die zich kan aanpassen en dus ook voor een specifieke periode of probleem graag langskomt. AVES heeft als motto om ‘in te vliegen’ op het moment van crisis, en ‘uit te vliegen’ zodra de rust is teruggekeerd.